Månedsmål: August 2017

Børn og pligter

image

image

Jeg synes, at børn skal hjælpe til derhjemme. Og børn i (næsten) alle aldre kan få deres egne opgaver. Det væsentlige er, at børnene får opgaver svarende til deres alder. Ligesom de skal have den voksenhjælp, der er nødvendig for, at de kan gennemføre og lykkes. Det er generelt vigtigt for os, at vores børn forstår, at i vores familie hjælper vi hinanden. De skal vide, at når vi er fælles om tingene, kan vi nå mere og samtidig gøre andre ting.

Lige nu har vi ekstra fokus på det, fordi der er begyndt at være flere kontroverser om det. Ofte fordi Johannes på toethalvt gerne vil hjælpe med alt, og derfor også tit gør det, vi beder Aksel på femethalvt om at gøre. Så bliver der kamp om, hvem der kommer først og mindst én bliver ked af det. Derfor benytter vi opstarten af hverdagen efter ferien til at indkøre nye vaner.

Vi har derfor udarbejdet et skema sammen med Aksel, hvorpå det ses, hvem der har hvilke pligter. Skemaet viser både børnenes og de voksnes pligter og hvornår, hvad skal gøres.  Det er både for at visualisere for børnene, at der skal ydes, før der kan nydes. Men også for at vise dem, at vi ved fælles hjælp når mere og derfor også får mere tid til at lege, spille, opleve osv. Det har fungeret godt, at Aksel har været med i processen, fordi han har taget mere ejerskab for opgaven. Han spørger dagligt, hvornår det nye skema gælder fra.

Aksel har selv været med til at vælge, hvilke pligter han skal have; lave mad, fodre dyr og lægge tøj sammen var dem, han med det samme kunne nævne. Derudover har vi tilføjet, at han skal tømme opvasker, lægge vasketøj på plads, dække bord og rydde af. Johannes skal også være med til at fodre dyr og ordne affald – han elsker at være ude, så det er de mest oplagte opgaver for ham. Derudover skal han være med i køkkenet til at lave aftensmad en dag om ugen – om ikke andet får jeg en professionel testsmager med  mig de dage. Vi har så også tilføjet, at han skal lægge vasketøj på plads, dække bord og rydde af. Begge drenge skal 1-2 gange om ugen være med til at smøre deres egne madpakker.

Du kan læse mere om, vores prioritering af (børnenes) tid her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Feedback er altid godt - så skriv gerne en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Månedsmål: August 2017