Grøn inspiration

Den have vi overtog

Da vi købte vores hus for over seks år siden, købte vi lige så meget en have og en masse muligheder. Der er plads til selvforsyning, dyr, børnenes fri udfoldelse, blomster, frugttræer, kroge, stier og alt muligt andet. Der fulgte så mange drømme med det køb – særligt for grunden og haven.

Før os, boede en dame i midten af fyrrene alene i huset sammen med sin teenagesøn. Hun var nogle år før vi købte huset blevet skilt fra sin mand og i mellemtiden var også datteren flyttet hjemmefra. Jeg var – og er stadig – forbløffet over, at man kunne have lyst til at bor herude alene. Ikke pga. beliggenheden, men fordi der følger så meget arbejde med både inde og ude. Efterfølgende tror jeg også, vi har kunne konstatere, at hun udenfor nok har gjort brug af “hjælp” i form af sprøjtemidler mv. Noget, som vi fra starten af har ønsket ikke at bruge. I stedet håber vi med tiden at finde nogle biologiske og økologiske alternativer.

Tilbage til den grund, vi overtog. Groft inddelt bestod den af disse rum; gårdsplads, have, forhave og markstykke.

Gårdspladsen bestod udelukkende af et lag sten (dem der er nummeret større end dem, der er på kirkegårdene) og den gamle røde vandpost midt i. Derudover var der kun et par træ-“krukker” med blomster i og den store røde rose, der vokser op af vores hus mellem de to stuevinduer.

Haven bestod af græs og to staudebede, et rododendronbed (som jeg ret hurtigt omdøbte til hundegravstedet) og en tidligere køkkenhaven bagerst. Derudover var der vores drivhus, tre æbletræer, et pæretræ og nogle misligholdte bærbuske.

Forhaven bestod af græs, der blev brudt at lille bed uden sammenhæng og to træer af tvivlsom karakter.

Markstykket lå brak og fik bare slået græsset nogle gange i sæsonens løb. Nogle år forinden havde de haft heste gående, men alle spor herfra var væk, da vi overtog – inklusiv det hegn, der må have været engang.

Generelt var alt udendørs i en gennemsnitlig tilstand. Der var ikke noget, som var forfaldet, ødelagt eller bar præg af at have passet sig selv. Men en del af haven – særligt bedene og køkkenhaven – havde hun ikke haft tid og overskud til at gøre andet ved end holde i live de sidste par år, fortalte hun.

Allerede inden vi flyttede ind, havde vi besluttet, at vores fokus i første omgang var på huset, hvor der var forskellige projekter, som skulle ordnes, før det kunne udgøres vores trygge og energiopladende base. Men derudover havde vi også på forhånd aftalt, at vi de første 1-2 år ville lade haven være – altså passe det, der var, men ikke ændrer på en masse, før vi fandt ud af, hvad vi ville og hvad der gav mening i forhold til det, som haven allerede indeholdt.

Så på den måde overtog vi et – for os – blankt lærred, hvor der var nogle stregtegninger på, som vi kunne vælge om vi ville følge eller ej.

#1: Som så mange andre steder hos os titter forskellige vilde blomster op, og den anden dag fandt jeg denne lille fine én.

#2: Bare en af mange akelejer, der står rundt omkring hos os – de fleste nogle som var her allerede, da vi flyttede ind (eller som har frøsået sig selv i de følgende år).

#3: Aftenudsigt til en af de tre marker, der omkranser vores grund.

#1: Vores tilbageværende staudebed, der var i haven, da vi overtog den. De fleste af blomsterne var her også allerede dengang.

#2: Den smukkeste røde kæmpevalmue, som vi slet ikke så de første år her, fordi den stod mast mellem en nøddebusk og det store elmetræ (der døde i vinters).

#3: En af de roser, som vi har bragt til haven – den blev flyttet fra nogle af vores venners have, da de skulle rydde den.

#1: Den store lupin i det tilbageværende staudebed, var én af dem, der allerede stod på sin plads – og som jeg er allergladest for.

#2: Rundt omkring på vores grund står der hyldebuske, der nu alle enten er i blomst eller på vej dertil.

#3: Der var jordbær flere steder, da vi overtog haven. Både i den forladte køkkenhave og i bedene som bunddække. Det oprindelige jordbærbed og køkkenhave er nu fjernet, men flere af planterne blev fordelt rundt om i haven.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Feedback er altid godt - så skriv gerne en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Grøn inspiration