Mine fif til en succesfuld ferie

Børn og lommepenge

Et emne der i den grad kan dele vandene – skal børn have lommepenge og hvis ja, på hvilke vilkår skal det så være? Det er slet ikke et aktuelt emne endnu herhjemme, men umiddelbart er vi enige. Vores børn skal ikke have lommepenge, men får hvad de har brug for, når behovet er der. Når vores børn begynder at få interesser, der koster penge – caféture, mærketøj, biografoplevelser, magasiner mv., forventer jeg, de også har et alder, hvor de kan arbejde og tjene penge.

Vores filosofi er, at I en familie hjælper man hinanden og derfor skal vores børn ikke have penge for at deltage i det huslige arbejde. Men vi vil selvfølgelig gerne støtte op om deres interesser og sociale liv, der selvfølgelig inkluderer både café og biograf. Vi vil så i stedet give, det vi synes, er et passende beløb, alt efter hvilket arrangement, der er tale om. Det betyder, at vi ikke bare vil give penge, når vores børn spørger efter dem, men i stedet snakke med dem, om hvad det er, der skal ske. Er det noget, de virkelig gerne vil? Hvorfor vil de det gerne? Kunne der være noget andet, som var lige så godt at lave, eller måske bedre – og som ikke koster nær så meget?

Økonomi er et vigtigt emne for os og det ligger os stærkt på sinde, at sørge for at vores børn bliver økonomisk ansvarlige. At de ved, hvad penge er. Hvad penge kan, og ikke kan. At de forstår, at man skal yde for at nyde. At man selv bestemmer, hvad man vil have ud af sine penge. De skal vide, at man må spare op for at realisere sine drømme – at penge ikke er lig med lykke, men et godt middel til at skabe (dele af) det, der er ens lykke. Og netop derfor vil vi i stedet for lommepenge støtte enkelte udvalgte “projekter”, som vores børn gerne vil. Netop for at de skal forstå, at man ikke kan alt, selvom man gerne vil. De skal lære at prioritere og sætte pris på, hvad det kan betyde – at de selv får mulighed for at vælge det til, som betyder allermest for dem.

Det handler også om, at vores børn skal kunne argumentere for deres valg. At de skal tage stilling og turde sige fra. De behøver ikke gøre “som alle de andre”, hvis det de andre gør, ikke er det, vores børn vil. Som forældre vil vi gerne støtte op om de individer, vores børn er. Og det betyder, at vi skal behandle dem forskelligt. Det gælder også med hensyn til økonomi og lommepenge. Så fordi den ene får 200 kr. til noget, skal de andre ikke have. De får i stedet, når de har et behov.

Hvordan er jeres regler på lommepengeområdet?

P1110398P1110398

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Feedback er altid godt - så skriv gerne en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine fif til en succesfuld ferie