For syv år siden

Fem fif til en rolig morgen

image

image

image

image

image

image

image

Det er så vigtigt, at få en god start på dagen. En god morgen. Sådan en, hvor alle kommer mætte ud af døren i god tid. Herhjemme værner vi om, at vores morgener skal være rolige. Fordi roen for os er den bedste måde at sikre, alle bliver klar til dagen.

Gennem årene, og især efter vi blev forældre, har vi fundet ud af, hvad det kræver for, at vi får de morgener, vi har brug for. Og egentlig er det ikke ret meget – men tidligt om morgenen kan “ikke ret meget” faktisk føles som særdeles mere. For det kræver en indsats at sikre morgenerne mod hastværk og konflikter. Som med al anden opdragelse, kræver det først og fremmest, at vi som forældre står fast og er tydelige.

Med afsæt i nedenstående fem fifs er langt hovedparten af vores morgener heldigvis, som vi drømmer om…

1.Smør madpakker dagen inden

For os fungere det bedst, at madpakkerne bliver smurt sent om eftermiddagen. Så kan børnene selv være deltagende og energien er mere til stede i forhold til at sammensætte en spændende menu. Og så er det en relativ stor arbejdsbyrde der bliver fjernet fra morgenprogrammet – når Dagmar og jeg også skal til og afsted, skal der dagligt smøres otte (!) madpakker herhjemme. Og alle har deres ønsker, favoritter og krav, der skal tages højde for.

2.Læg tøj frem om aftenen

Inden jeg går i seng finder jeg tøj frem til børnene og mig selv. Børnene ved, at de skal tage det tøj på, der er lagt frem og derved undgår vi diskussioner på den front.

3.Hav en realistisk tidsplan

Hellere have for meget tid end for lidt. Især om morgenen. Derfor har vi nogle bestemte fixpunkter. Vi ved, hvad tid vi ideelt skal ud af døren og hvad tid, der er absolut sidste udkald. Vi ved også, hvornår fjernsynet senest skal slukkes (såfremt det er blevet tændt), hvornår vi senest skal sætte os til bords osv.

4.Tilbyd to slags morgenmad

Bare fordi en bolle med ost, var godt i dag, er det ikke nødvendigvis det samme i morgen. Slet ikke når det kommer til børn… Derfor har vi altid to slags morgenmad, de kan vælge imellem.

5.Sikre vaner og faste rammer (genkendelsens glæde)

Faste rammer og genkendelige vaner sikrer, at alle ved, hvad der skal ske, hvornår. Ved at gøre tingene “som vi plejer”, sikrer vi os, at børnene ved, hvad der skal ske og dermed også, hvad der forventes af dem – og hvad de kan forvente af os.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Feedback er altid godt - så skriv gerne en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

For syv år siden